După succesul din Kuweit şi Taiwan, Horia Andreescu revine în faţa publicului din ţară

De la începutul acestei primăveri, dirijorul Horia Andreescu a susţinut două turnee de succes. Primul a fost reprezentat de o serie de trei concerte cu lucrări de mare popularitate cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în Kuweit, iar al doilea a fost un concert extraordinar cu Wiener Kammer Orchester în Taiwan, sub titlul „Beethoven Experience”, în cadrul Tainan Festival. Acest al doilea concert s-a desfăşurat în faţa unei săli arhipline de 2000 de locuri şi a fost dublat de un masterclass despre interpretarea muzicii beethoveniene, sub același generic „Beethoven experience”.

In seara de 20 aprilie, de la ora 19, în episodul şase al Integralei concertelor și simfoniilor de Beethoven, inclusă în stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Horia Andreescu va dirija Uvertura „Egmont” şi Simfonia nr. 1 în do major, op. 21. Pianistul Eduard Kunz, câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu” va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op. 37. Integrala Beethoven va fi urmată în sezonul următor de o integrală Brahms-Schumann, în viziunea sa dirijorală.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.